GENÇ ENGELCİLERİN GELİŞİMİ

 

Wolfgang Lohmann                                                  Çeviri : Tanju Bağırgan

 

Lepzing Spor Enstitüsü’nden olan yazar,  genç engelcilerle yapılan deney sonuçlarını vermektedir. Ayrıca dört-adımlı ritmin engelli koşuların gelişmesinde büyük önemi olduğunu vurgulamaktadır. Engelli koşu çocukların temel eğitim döneminde eş uyum(koordinasyon) teknik ve hız gibi özelliklerin kazandırılabilmesi ile geliştirilebilir. Bu gelişimi sağlayan özellikle de sprintin gelişimidir. Bu bakımdan sprint engelli koşuda önemli yer tutmaktadır.

 

SORUNLAR

Çoğunlukla  antrenman ve yarış gözlemlerimize göre yukarıda öğeler göz ardı edilmektedir. Bunun birçok nedeni vardır.Genç engelciler için en önemli sorun bize göre engelin yüksekliğidir.

            Buna ek olarak, alçak engellerde, büyüklerde olduğu gibi, aynı engel ağırlıkları kullanılması ayrı bir sorundur. Bu kabul değildir, çünkü vücut ağırlığı ile uçuş anında engele yapılan itme gücü birbiriyle ilgilidir. Engele takılmak bu yüzden gençler için sorun oluşturmaktadır. Düşüp acı çekerler ve engele çarpmaktansa atlama yoluna yönelirler. Ayrıca engeller arasındaki mesafede gençler için uygun değildir. Yalnızca iyi bir sprinti olan ve bacakları uzun olanlar başarılı olabilirler. Çoğunluk dört,adım ritmi seçmek zorunda kalırlar. Diğer yandan , engele çok yakın sıçradıklarından engelin üstünden atlamak zorunda kalırlar.Yukarıdaki nedenlerden dolayı , çalışmaların başında uygun bir adım ritmi geliştirilmelidir. Bu, engeller arasında dört adım ritminin  gelişmesini sağlar ve 400m engelliye ve 3000 m. engelliye hazırlar. Bu antrenmanlarda engel yüksekliği 50cm olarak seçilmelidir.

ARAŞTIRMALARIMIZ

            Uygun bir adım ritminin verimliliği birçok deneyde kendini göstermiştir.Araştırmalarımızda ve dört adım ritminin yeni başlayanlarda ilk engele kadarki yaklaşma koşusunun ve engeller arasında sprint tekniğini geliştirdiği gözlemlenmiştir.

            Araştırmalarda eski yöntemle genç engelciler tarafından , %90’ında beş veya altı adım ritminin kullanıldığı gözlenmiştir. %10 gibi bir azınlık doğrudan dört adımlı ritmi  kullanmaktadır fakat hiçbir genç yarışta üç-adım ritmini uygulayamamıştır. Buna karşılık başlangıçtan beri dört adım ritm öğretilen çocuklardan % 32’si bunu yarışta kullanmayı başarmıştır. Ve  % 18’i de üç adım ritmini özel bir eğitim görmeden uygulayabilmiştir. Bu bağlamda da dört adımlı ritmin yeni başlayanlara çok iyi uyduğunu hiç şüphe bırakmayacak biçimde kendisini göstermiştir. Bu dört adım ritmi kısa zamanda yarış verimine yöneltmektedir ve daha önce belirtilenlerin aksine ilerideki üç adımlı ritmin gelişmesini engellememektedir. Dört adımlı ritmin koşu tekniğinde sınırlama yapmayan yapısı aslında değişikliği daha kolay yapmaktadır.

            Moderne Athlete and Coach’tan (1984,3)

Yayına Hazırlayan : Ece AYDEMİR